Neptejte se mě prosím na žáby a šneky. Ještě jsem s nimi neměla tu
čest. Až to přijde, dám vám vědět.
Nuže. Chtěla bych vyvrátit
mýtus, že francouzská kuchyně je fantastická vždy a za všech okolností. Ne. I
tady člověk sem tam narazí na téměř nejedlé jídlo mdlé chuti, nebo na jídlo
jedlé, ovšem žaludku nesvědčící. Faktem ale je, že pravděpodobnost, že se vám
to tu stane, je mnohem nižší než v Čechách.
Francouzi si potrpí na kvalitu. Obecně se to má tak, že to, co zde
patří k nejlevnějším a nejméně kvalitním produktům, by u nás bylo
hodnoceno jako produkt kvality střední nebo dokonce vyšší. Rajčata tu tak
například - na rozdíl od rajčat koupených v Čechách v Tescu - mají chuť.
Zajímavá je pestrost zdejšího stravování. Jí se tu ohromné množství
zeleniny, ovoce, ořechů a semen, výrazně víc druhů masa (včetně koniny nebo
žraloka), ryb a mořských plodů. Francouzi s jistou dávkou nepřehlédnutelné
hrdosti říkají, že sýrů prý ve Francii existuje na 365 druhů. Co ale nejvíc ocení
mlaďoši, se kterými pracuju? Brambůrky, čokoládu, gumové medvědy a kolu. Jisté
věci jsou podle všeho stejné ve Francii jako v Čechách.
Pár poznámek ke zdejšímu stolování. Večeře není jen obyčejným jídlem,
je především možností pro setkání celé rodiny. Momentem, kdy si všichni mohou
povyprávět o uplynulém dni, a předestřít, co se bude odehrávat ve dnech
příštích. Je to pokaždé malá slavnost. Lidé na sebe s večeří čekají - i
když večeře trvá tak 45 min, hodinu nebo i déle, začínají jíst klidně až
v devět hodin večer. Jen aby, pokud to jen trochu jde, nikdo nechyběl. Nemá
to mnoho společného s v Čechách častým „kdo si co najde, to má“.
Při slavnostních příležitostech může oběd či večeře trvat zcela vážně i
několik (třeba pět) hodin. Už jsem měla to štěstí. Se všemi jejich chody,
několikerým vínem (protože ke každému jídlu se hodí jiné..), a panáky na úvod i
na závěr to šlo více než snadno.
Moc příjemné je, že na stole je vždy k dispozici voda a chléb. A
co se jinak podává? Každý špatný průvodce vám podá vyčerpávající výčet alespoň
malé části francouzského kulinářského umění. Mě okouzlilo maso na tisíceré
způsoby, často doprovázené jen zeleninou. Zamilovala jsem si tarty, quishe
(obojí jsou zapékané slané koláče se zeleninou, např. slaninou a smetanou). Pro
mě neopomenutelné jsou pak desítky jejich výtečných dezertů. Dorty, koláče,
krumbly, makronky, ochucené pěny a tvarohy. Velmi jsem si oblíbila palačinky,
wafle (ha, Vášo:)), a samozřejmě creme brullee.
Velkou tradici tu má nakupování
na trzích. I v Čechách se tahle tradice s nástupem farmářských trhů začíná
vracet. Ve Francii se na trhu kupuje ovoce, zelenina, ale třeba i prvotřídní
uzeniny nebo sýr přímo od farmáře. Řada Francouzů má své osvědčené prodávající.
Chodí k nim pravidelně nejen pro jejich zboží, často ale i jen pro
přátelské poklábosení nebo pro radu. I
na francouzském trhu ale narazíte na šejdíře, kteří jednoduše nakoupí ovoce a
zeleninu v makru (zde Metro) a pak to vydávají za „své zboží“. Jak takové
podvodníky poznáte? Jejich nabídka je zpravidla až příliš široká. Skuteční zemědělci
(farmáři) jsou ti, co nabízí jen malé množství produktů a navíc produktů
sezónních.
Celkově se ve francouzských supermarketech víc a víc pořizují jen
základní potraviny, pro maso se chodí do řeznictví, pro sýry do sýrařského obchodu,
pro pečivo do pekařství, pro zeleninu na trh.
Francouzské restaurace jsou pro mě vždycky zážitkové. Ke stolu vás
pokaždé uvede číšník, voda zdarma je samozřejmostí, ochota personálu ve většině
případů taky. Jídlo bývá výtečné, ceny pestré. Zvlášť v neděli večer je jídlo
v restauraci opravdu drahou srandou. Ale i zde existují drobné bagetárny,
kebabárny, bufety a kavárny, kde pořídíte něco na zub za podstatně
příznivějších cenových podmínek.
Když se nějakého Francouze zeptáte, jestli by si dokázal představit
život v jiné zemi, většinou vám odpoví: „Proč? Tady je všechno. Velká
města i krásná příroda, hory i moře, skvělé jídlo a pití. Nepotřebuju nic
jiného.“
Oni možná ne, ale já mám nadevše ráda naše pivo, dobré české bílé víno
(zde piju vesměs výhradně červené), náš chleba, poctivé knedlo vepřo zelo, ...
Už je to tak. Začínám se těšit na Vánoce a cestu domů:).
Ahoj Káťo, tvůj blog se mi velice líbí a chtěla bych se zeptat na pár otázek ohledně tohoto projektu, přemýšlím o tom že bych také vyjela do Francie. Psala jsem ti zprávu na Facebook, ale asi to budeš mít v dalších. Pokud by to nevadilo mě kontaktovat, byla bych velice ráda. Děkuji moc! Lucie
OdpovědětVymazatAhoj Lucko, moc díky za milou zprávu. Tvé otázky ti ráda zodpovím, jen je prosím pošli na můj mail: katerina.bujarkova@gmail.com, na FB se moc nevyskytuju. Měj se krásně, ka
OdpovědětVymazat